Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Hoe voer je een sollicitatiegesprek via videoconferencing?

sollicitatiegesprek videoconferencing

Steeds meer bedrijven organiseren sollicitatiegesprekken via videoconferencing. Rekruteerders zien dat dit bijna even doeltreffend werkt als een face-to-facegesprek en veel makkelijker te organiseren is. Als je op zoek bent naar een job in het buitenland, dan is dit naar alle waarschijnlijkheid de goedkoopste en minst tijdrovende oplossing voor een sollicitatiegesprek.

Deze manier van werken is vergelijkbaar met het face-to-facegesprek, maar kan best wel intimiderend zijn voor wie het nog nooit gedaan heeft in het verleden.

StepStone geeft je een paar tips om een betere indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek via videoconferencing.

Bereid je antwoorden voor

Je krijgt hetzelfde soort vragen voorgeschoteld als bij een face-to-facegesprek. Dus probeer, net als voor een gewoon gesprek, zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de functie waarover het sollicitatiegesprek zal gaan. Bereid vervolgens een reeks vragen voor die de rekruteerder je zou kunnen stellen.

Oefen al eens voor het gesprek

Repeteer met een vriend een paar dagen vóór het gesprek. Je zou een slechte indruk maken wanneer net vóór de start van het gesprek zou blijken dat je camera niet goed is afgesteld of dat er een of andere gekke foto van jezelf op de achtergrond te zien is.

Kleed je verzorgd

Zorg ervoor dat je even netjes bent uitgedost als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Maar probeer wel strepen en drukke patronen te vermijden, omdat die de bewegingen op het scherm kunnen vervormen.

Zet je in een stille ruimte

Microfoons zijn heel gevoelig, dus schakel externe geluidsbronnen uit. Door de stress zou je bijvoorbeeld met je voet op de vloer of met je pen op het bureau kunnen beginnen tikken. Probeer dat in elk geval te vermijden. Zorg er ook steeds voor dat je je gsm hebt uitgeschakeld, dat je je in een stille ruimte bevindt en je de mensen uit je omgeving duidelijk hebt gemaakt dat ze geen lawaai mogen maken of - erger nog - dat ze de kamer niet komen binnengewandeld wanneer je bezig bent met je sollicitatiegesprek.

Hou de timing in het oog

Videoconferenties worden doorgaans geboekt voor een beperkte tijdspanne en het kan zijn dat die niet kan worden verlengd. Hou dus de tijd in het oog, en probeer je agenda af te werken binnen de toegestane gesprekstijd.

Wees op tijd

Zorg ervoor dat je minstens 10 tot 15 minuten voor de start van je sollicitatiegesprek inlogt.
Sluit alle andere programma's af die op je computer open staan. Als je je bureaublad zou moeten delen, dan wil je zeker en vast niet dat daar plots ongepaste dingen op verschijnen.

Installeer je

Je zal jezelf zien in een klein kadertje in de hoek van het scherm. Op die manier kan je de camera nog wat bijstellen, de juiste zithouding aannemen, je haar of das in de plooi leggen en de achtergrond controleren. De onsite operator zal je ook helpen om het volume aan te passen en een paar geluidstesten te doen.

Maak oogcontact

Probeer steeds in de camera te kijken in plaats van naar je scherm, wanneer je vragen beantwoordt. Laat duidelijk merken dat je luistert naar de andere sprekers en glimlach ze toe alsof je ze in levende lijve voor je zitten hebt tijdens een sollicitatiegesprek.

Meld technische problemen

Je moet klaar staan om technische problemen aan te pakken, want technologie durft al wel eens te falen. Wanneer dat gebeurt, blijf je rustig en breng je de rekruteerder op de hoogte van wat er aan de hand is. Zeg hem vervolgens dat je een paar minuutjes tijd nodig hebt om de onsite operator te verwittigen. Het kan zijn dat je je computer opnieuw moet opstarten. Het probleem zou dan opgelost moeten zijn. Is dat niet zo, vraag dan aan de rekruteerder om het gesprek een andere dag in te plannen.


Je bent nu klaar voor je sollicitatiegesprek! Wij wensen je alvast heel veel succes.

 

StepStone_CV_NL
StepStone_CV_NL
StepStone_Newsletter_NL
Loading...