Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Hoe voer je een sollicitatiegesprek via videoconferencing?

sollicitatiegesprek videoconferencing

Steeds meer bedrijven organiseren sollicitatiegesprekken via videoconferencing. Rekruteerders zien dat dit bijna even doeltreffend werkt als een face-to-facegesprek en veel makkelijker te organiseren is. Als je op zoek bent naar een job in het buitenland, dan is dit naar alle waarschijnlijkheid de goedkoopste en minst tijdrovende oplossing voor een sollicitatiegesprek.

Deze manier van werken is vergelijkbaar met het face-to-facegesprek, maar kan best wel intimiderend zijn voor wie het nog nooit gedaan heeft in het verleden.

StepStone geeft je een paar tips om een betere indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek via videoconferencing.

Bereid je antwoorden voor

Je krijgt hetzelfde soort vragen voorgeschoteld als bij een face-to-facegesprek. Dus probeer, net als voor een gewoon gesprek, zo veel mogelijk informatie te verzamelen over het bedrijf en de functie waarover het sollicitatiegesprek zal gaan. Bereid vervolgens een reeks vragen voor die de rekruteerder je zou kunnen stellen.

Oefen al eens voor het gesprek

Repeteer met een vriend een paar dagen vóór het gesprek. Je zou een slechte indruk maken wanneer net vóór de start van het gesprek zou blijken dat je camera niet goed is afgesteld of dat er een of andere gekke foto van jezelf op de achtergrond te zien is.

Kleed je verzorgd

Zorg ervoor dat je even netjes bent uitgedost als voor een gewoon sollicitatiegesprek. Maar probeer wel strepen en drukke patronen te vermijden, omdat die de bewegingen op het scherm kunnen vervormen.

Zet je in een stille ruimte

Microfoons zijn heel gevoelig, dus schakel externe geluidsbronnen uit. Door de stress zou je bijvoorbeeld met je voet op de vloer of met je pen op het bureau kunnen beginnen tikken. Probeer dat in elk geval te vermijden. Zorg er ook steeds voor dat je je gsm hebt uitgeschakeld, dat je je in een stille ruimte bevindt en je de mensen uit je omgeving duidelijk hebt gemaakt dat ze geen lawaai mogen maken of - erger nog - dat ze de kamer niet komen binnengewandeld wanneer je bezig bent met je sollicitatiegesprek.

Hou de timing in het oog

Videoconferenties worden doorgaans geboekt voor een beperkte tijdspanne en het kan zijn dat die niet kan worden verlengd. Hou dus de tijd in het oog, en probeer je agenda af te werken binnen de toegestane gesprekstijd.

Wees op tijd

Zorg ervoor dat je minstens 10 tot 15 minuten voor de start van je sollicitatiegesprek inlogt.
Sluit alle andere programma's af die op je computer open staan. Als je je bureaublad zou moeten delen, dan wil je zeker en vast niet dat daar plots ongepaste dingen op verschijnen.

Installeer je

Je zal jezelf zien in een klein kadertje in de hoek van het scherm. Op die manier kan je de camera nog wat bijstellen, de juiste zithouding aannemen, je haar of das in de plooi leggen en de achtergrond controleren. De onsite operator zal je ook helpen om het volume aan te passen en een paar geluidstesten te doen.

Maak oogcontact

Probeer steeds in de camera te kijken in plaats van naar je scherm, wanneer je vragen beantwoordt. Laat duidelijk merken dat je luistert naar de andere sprekers en glimlach ze toe alsof je ze in levende lijve voor je zitten hebt tijdens een sollicitatiegesprek.

Meld technische problemen

Je moet klaar staan om technische problemen aan te pakken, want technologie durft al wel eens te falen. Wanneer dat gebeurt, blijf je rustig en breng je de rekruteerder op de hoogte van wat er aan de hand is. Zeg hem vervolgens dat je een paar minuutjes tijd nodig hebt om de onsite operator te verwittigen. Het kan zijn dat je je computer opnieuw moet opstarten. Het probleem zou dan opgelost moeten zijn. Is dat niet zo, vraag dan aan de rekruteerder om het gesprek een andere dag in te plannen.


Je bent nu klaar voor je sollicitatiegesprek! Wij wensen je alvast heel veel succes.

 

Verwante artikels

6 manieren om je sollicitatiegesprek te doen mislukken

CPIMAGE:33869|sollicitatiegesprek mislukken

Soms voelt het alsof je weinig vat hebt op het hele sollicitatiegebeuren. Je moet het niet alleen opnemen tegen tientallen kandidaten, die doen ook nog eens allemaal even hard hun best om die job te krijgen. Toch is juist dat een reden om je aandacht niet te laten verslappen. Want zeker als de concurrentie groot is, kan een enkele fout je de das omdoen. We geven je zes voorbeelden van fouten die nefast zijn voor je kansen, maar die je perfect kan voorkomen.

Lees het artikel

Deze persoonlijke vragen mag je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:33621|persoonlijke vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek peilt de interviewer naar wat je op professioneel vlak al bereikte en wil hij je beter leren kennen als persoon. We geven je een overzicht van de persoonlijke vragen die je kan krijgen, en helpen je een passend antwoord te formuleren.

Lees het artikel

Sollicitatievragen over je werkervaring beantwoorden: de do’s en don’ts

CPIMAGE:33246|werkervaring sollicitatiegesprek

Naast vragen die peilen naar je persoonlijkheid, je opleiding en je vaardigheden, zullen er tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen aan bod komen over je professionele ervaring. We geven je een overzicht van de meest voorkomende vragen en vertellen je waar je moet op letten wanneer je een antwoord formuleert.

Lees het artikel

5 mogelijke antwoorden op de vraag ‘Waarom solliciteer je voor deze job?’

CPIMAGE:35231|Five-Answers_article

Van sommige vragen weet je zeker dat je ze mag verwachten op je sollicitatiegesprek. ‘Waarom solliciteerde je voor deze job’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Dat de interviewer al tientallen keren hetzelfde antwoord te horen kreeg, is zeer waarschijnlijk. Hoe formuleer je nu een antwoord dat origineel en toch to the point is? Deze tips helpen je op weg.

Lees het artikel

Dit willen interviewers echt horen tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:35020|Recruiter_article

Heb je de juiste capaciteiten om de job te doen, pas je bij het bedrijf, en ben je van plan om niet meteen weer op te stappen: elke vraag die je krijgt, is terug te brengen tot een van die drie overkoepelende vragen. Hou ze dus in gedachten wanneer je een antwoord formuleert. We geven je enkele tips om je daarbij te helpen.

Lees het artikel

Loading...