Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Hoe verkoop je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen, zegt men altijd. Voor de meesten onder ons is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want om te verkopen, moest je daar geen talent voor hebben? Toch bestaan er trucjes die je kunnen helpen tijdens het sollicitatiegesprek, ook als je van nature geen echte verkoper bent. Enkele tips op een rij.
 

 

 

1. Toon je mooiste glimlach

Dat ligt voor de hand? Klopt, maar door de stress van het sollicitatiegesprek zou je het bijna vergeten. Voor iemand die lacht, hebben mensen - en dus ook rekruteerders - automatisch meer sympathie. Ontspan dus je gelaat, glimlach vriendelijk, en toon je van je meest positieve kant.

2. Overtuig eerst jezelf

Wil je geloofwaardig overkomen tijdens het sollicitatiegesprek, dan moet je in de eerste plaats in jezelf geloven. Geloof je zelf niet dat je beschikt over sterke punten, dan wordt het moeilijk om je gesprekspartner daar van te overtuigen. Mocht je er aan twijfelen: iedereen heeft kwaliteiten, het komt er alleen op aan om je er bewust van te zijn.

3. Gebruik concrete voorbeelden

Net als in een echte verkoopssituatie, helpt het ook tijdens een sollicitatiegesprek om je argumenten te verduidelijken met concrete voorbeelden. Zoekt men een goede people manager, vertel dan hoe je in je vorige jobs omging met je team, en hoe je mensen motiveerde. Verduidelijk je sterke punten aan de hand van reële situaties uit het verleden.

4. Stel jezelf in de plaats van de interviewer

Wat voor iemand zou jij zoeken om de functie in te vullen? En met welke argumenten zou die persoon je kunnen overtuigen tijdens een sollicitatiegesprek? Probeer je in te beelden hoe de persoon aan de andere kant van de tafel denkt, en ga na hoe jij past binnen het beeld dat hij of zij heeft van de ideale kandidaat.

5. Maak sterktes van je zwaktes

Die raad mag je heel letterlijk nemen: in een andere situatie kunnen jouw zwaktes juist voordelig zijn. Ben je koppig, dan wil dat ook zeggen dat je een doorzetter bent die elke opdracht tot een goed einde probeert te brengen. Heb je te weinig ervaring in een bepaald domein, dan kan je daarin juist een grote uitdaging zien om te leren en te groeien.

6. Blijf jezelf

Dit is misschien wel de moeilijkste tip: jezelf blijven in een gesprek dat per definitie onnatuurlijk is. Maar het doel van het sollicitatiegesprek blijft dat jij een job vindt die bij je past, en dat je gesprekspartner de juiste man of vrouw vindt voor de job. En dat lukt alleen als beide partijen van bij het begin open en eerlijk zijn over wat ze willen.
 

Verwante artikels

6 manieren om je sollicitatiegesprek te doen mislukken

CPIMAGE:33869|sollicitatiegesprek mislukken

Soms voelt het alsof je weinig vat hebt op het hele sollicitatiegebeuren. Je moet het niet alleen opnemen tegen tientallen kandidaten, die doen ook nog eens allemaal even hard hun best om die job te krijgen. Toch is juist dat een reden om je aandacht niet te laten verslappen. Want zeker als de concurrentie groot is, kan een enkele fout je de das omdoen. We geven je zes voorbeelden van fouten die nefast zijn voor je kansen, maar die je perfect kan voorkomen.

Lees het artikel

Deze persoonlijke vragen mag je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:33621|persoonlijke vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek peilt de interviewer naar wat je op professioneel vlak al bereikte en wil hij je beter leren kennen als persoon. We geven je een overzicht van de persoonlijke vragen die je kan krijgen, en helpen je een passend antwoord te formuleren.

Lees het artikel

Sollicitatievragen over je werkervaring beantwoorden: de do’s en don’ts

CPIMAGE:33246|werkervaring sollicitatiegesprek

Naast vragen die peilen naar je persoonlijkheid, je opleiding en je vaardigheden, zullen er tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen aan bod komen over je professionele ervaring. We geven je een overzicht van de meest voorkomende vragen en vertellen je waar je moet op letten wanneer je een antwoord formuleert.

Lees het artikel

5 mogelijke antwoorden op de vraag ‘Waarom solliciteer je voor deze job?’

CPIMAGE:35231|Five-Answers_article

Van sommige vragen weet je zeker dat je ze mag verwachten op je sollicitatiegesprek. ‘Waarom solliciteerde je voor deze job’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Dat de interviewer al tientallen keren hetzelfde antwoord te horen kreeg, is zeer waarschijnlijk. Hoe formuleer je nu een antwoord dat origineel en toch to the point is? Deze tips helpen je op weg.

Lees het artikel

Dit willen interviewers echt horen tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:35020|Recruiter_article

Heb je de juiste capaciteiten om de job te doen, pas je bij het bedrijf, en ben je van plan om niet meteen weer op te stappen: elke vraag die je krijgt, is terug te brengen tot een van die drie overkoepelende vragen. Hou ze dus in gedachten wanneer je een antwoord formuleert. We geven je enkele tips om je daarbij te helpen.

Lees het artikel

Loading...