Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Hoe verkoop je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

Interview-article

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen, zegt men altijd. Gelukkig bestaan er trucjes die je helpen tijdens het gesprek, ook als je van nature geen echte verkoper bent.
 

1. Toon je mooiste glimlach

Dat ligt voor de hand? Klopt, maar door de stress van het sollicitatiegesprek zou je het bijna vergeten. Voor iemand die lacht, hebben mensen - en dus ook rekruteerders - automatisch meer sympathie. Ontspan dus je gelaat, glimlach vriendelijk, en toon je van je meest positieve kant.

2. Overtuig eerst jezelf

Wil je geloofwaardig overkomen tijdens het sollicitatiegesprek, dan moet je in de eerste plaats in jezelf geloven. Geloof je zelf niet dat je beschikt over sterke punten, dan wordt het moeilijk om je gesprekspartner daar van te overtuigen. Mocht je er aan twijfelen: iedereen heeft kwaliteiten, het komt er alleen op aan om je er bewust van te zijn.


LEES OOK: 'Hoe leg je uit dat je werkloos was?'

 

3. Gebruik concrete voorbeelden

Net als in een echte verkoopssituatie, helpt het ook tijdens een sollicitatiegesprek om je argumenten te verduidelijken met concrete voorbeelden. Zoekt men een goede people manager, vertel dan hoe je in je vorige jobs omging met je team, en hoe je mensen motiveerde. Verduidelijk je sterke punten aan de hand van reële situaties uit het verleden.

4. Stel jezelf in de plaats van de interviewer

Wat voor iemand zou jij zoeken om de functie in te vullen? En met welke argumenten zou die persoon je kunnen overtuigen tijdens een sollicitatiegesprek? Probeer je in te beelden hoe de persoon aan de andere kant van de tafel denkt, en ga na hoe jij past binnen het beeld dat hij of zij heeft van de ideale kandidaat.

5. Maak sterktes van je zwaktes

Die raad mag je heel letterlijk nemen: in een andere situatie kunnen jouw zwaktes juist voordelig zijn. Ben je koppig, dan wil dat ook zeggen dat je een doorzetter bent die elke opdracht tot een goed einde probeert te brengen. Heb je te weinig ervaring in een bepaald domein, dan kan je daarin juist een grote uitdaging zien om te leren en te groeien.

6. Blijf jezelf

Dit is misschien wel de moeilijkste tip: jezelf blijven in een gesprek dat per definitie onnatuurlijk is. Maar het doel van het sollicitatiegesprek blijft dat jij een job vindt die bij je past, en dat je gesprekspartner de juiste man of vrouw vindt voor de job. En dat lukt alleen als beide partijen van bij het begin open en eerlijk zijn over wat ze willen.Hopelijk brengen deze tips jou al een stapje dichter bij jouw nieuwe job. Veel succes.


Heb je nog geen interview vastliggen? Bekijk hier je opties in marketing, human resources, financiën, sales, ICT en engineering. Misschien zit er wel dé job voor jou bij.


 

Verwante artikels

Overgekwalificeerd? Zo haal je toch de job binnen!

CPIMAGE:35468|Overqualified_article

Solliciteer je voor een job maar blijkt dat je een te hoog diploma hebt of dat je over ‘te veel’ ervaring beschikt? Dan kunnen recruiters jou al snel bestempelen als ‘overgekwalificeerd’. Zo’n situatie vraagt om een specifieke aanpak.

Lees het artikel

Hebt u de eigenschappen van een goede Product Manager?

Hebt u al eens overwogen om Product Manager te worden? Jean-Christophe vertelt met veel enthousiasme over zijn job.

Lees het artikel

Steeds meer Belgen ontevreden over hun werk

CPIMAGE:34140|0915_V4_article_image1

Steeds meer werknemers in ons land zijn ontevreden over hun job. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx jaarlijks uitvoert naar de tevredenheid van Belgische werknemers. Die dalende trend zou weleens problematisch kunnen worden. Want de afnemende tevredenheid hangt samen met een dalend energiepeil, wat onder andere tot meer stress en andere gezondheidsproblemen kan leiden. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

Lees het artikel

Waarom het oké is om tevreden te zijn met een ‘gewone’ job

CPIMAGE:34047|Work Life evenwicht

De drang om te presteren zit ingebakken in onze samenleving en bepaalt bij veel mensen ook de manier waarop ze denken over werk. Een job waarin je niét het onderste uit de kan haalt, dat is simpelweg geen optie. Of toch? Want volgens neurowetenschapper Jeroen Van Baar maakt dat voortdurende presteren om te presteren ons niet gelukkiger, wel integendeel.

Lees het artikel

De karaktertrekken die dodelijk zijn voor je carrière

CPIMAGE:33937|karaktertrek sollicitatiegesprek

Sommige karaktereigenschappen vallen zelden in de smaak bij werkgevers. Herken je een van deze trekjes bij jezelf? Werk er dan aan, en leg er zeker niet te veel de nadruk op tijdens je sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Loading...