Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Een nieuwe job: welk loon mag je vragen?

Newjob-article
Over je loon praten is altijd moeilijk, ook met je toekomstige werkgever. Toch is het belangrijk om een open gesprek te voeren over je loon voor je aan een nieuwe uitdaging begint. Wij geven alvast enkele tips die je kunnen helpen bij dit gesprek. • Het is belangrijk om te weten 'wat je waard bent'. Als je een te hoog loon vraagt, kan je arrogant overkomen en als je te weinig vraagt, wek je misschien de indruk dat je niet op de hoogte bent van de marktsituatie.
 • In veel bedrijven zijn er vaste barema's voor de lonen en zal je dus niet kunnen onderhandelen. Men zal je een loon voorstellen en dan is het aan jou om te kiezen of je dat aanvaardt of niet. Als het bedrijf je duidelijk maakt dat het loon vastligt, probeer dan niet nodeloos te onderhandelen.
 • Bepaal vooraf voor jezelf hoe ver je wil gaan in de onderhandelingen. Soms zal het bedrijf je een lager loon voorstellen dan wat jij wil verdienen. Het is dan belangrijk om voor jezelf uit te maken hoeveel je minimum zou willen verdienen.  LEES OOK: 'Loononderhandeling: hoe ga je te werk?' • De persoon die het gesprek voert, kan misschien zeer valabele argumenten aanhalen om een lager loon te verantwoorden, maar laat je daardoor niet misleiden en zet door als je echt vindt dat men je te weinig aanbiedt.
 • Vraag eventueel aan het einde van het gesprek nog even bedenktijd. Zo kan je thuis nog eens rustig nadenken over wat er allemaal gezegd is tijdens het gesprek en kan je een weloverwogen beslissing nemen over je loon.
 • Probeer in elk geval rustig te blijven. Je kan beter op een rustige manier zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in de job aan die voorwaarden, in plaats van dit pas achteraf te laten weten. Zo laat je ruimte voor dialoog en kan je eventueel nog onderhandelen over je loon.
 • Als men je echt het loon niet kan aanbieden dat je wenst, probeer dan te onderhandelen over eventuele andere voordelen. Die kunnen een lager loon compenseren.
 • Hou rekening met de extralegale voordelen die het bedrijf aanbiedt. Het is niet alleen het nettoloon dat telt, ook een eventuele bedrijfswagen, gsm, hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques,...
 • Voor starters is het niet altijd mogelijk om te onderhandelen over hun loon omdat ze nog zullen moeten bewijzen wat ze kunnen. Probeer niet te hard te onderhandelen voor je eerste job, maar zorg er wel voor dat je tevreden bent met hetgeen men je aanbiedt. Je eerste loon zal waarschijnlijk nog herzien worden als je wat meer ervaring hebt opgedaan.
 

Heb je nog geen interview vastliggen? Bekijk hier je opties in marketing, human resources, financiën, sales, ICT en engineering. Misschien zit er wel dé job voor jou bij.


Verwante artikels

Vind je droomjob in 7 stappen

CPIMAGE:35534|Droomjob_article

Een job waarvoor je elke ochtend met een grote glimlach uit bed springt? Natuurlijk is die ook voor jou weggelegd. Alles wat je nodig hebt, is een gezonde dosis zelfkennis en een sterk carrièreplan. Wij helpen je op weg in zeven stappen.

Lees het artikel

Overgekwalificeerd? Zo haal je toch de job binnen!

CPIMAGE:35468|Overqualified_article

Solliciteer je voor een job maar blijkt dat je een te hoog diploma hebt of dat je over ‘te veel’ ervaring beschikt? Dan kunnen recruiters jou al snel bestempelen als ‘overgekwalificeerd’. Zo’n situatie vraagt om een specifieke aanpak.

Lees het artikel

Hebt u de eigenschappen van een goede Product Manager?

Hebt u al eens overwogen om Product Manager te worden? Jean-Christophe vertelt met veel enthousiasme over zijn job.

Lees het artikel

Slecht geheugen? Het is de schuld van het internet …

CPIMAGE:34169|1015_V2_article_image2

Soms bel je een collega wel vijf keer per dag op en toch ken je zijn of haar telefoonnummer niet uit het hoofd. En hoewel je dagelijks mailt met die ene klant, weet je plots niet meer zeker of zijn e-mailadres nu eindigt op .com of .be. Geen paniek, want het wil niet zeggen dat je hersenen hun werk niet meer doen. Ze doen dat werk alleen op een andere manier. En dat is allemaal de schuld van het internet.

Lees het artikel

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Loading...