Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Een nieuwe job... Welk loon mag je vragen?

loon Over je loon praten is altijd moeilijk, ook met je toekomstige werkgever. Toch is het belangrijk om een open gesprek te voeren over je loon voor je aan een nieuwe uitdaging begint. Wij geven alvast enkele tips die je kunnen helpen bij dit gesprek.

 

 

 

 

  • Het is belangrijk om te weten 'wat je waard bent'. Als je teveel loon vraagt, kan je arrogant overkomen en als je te weinig vraagt, wek je misschien de indruk dat je niet op de hoogte bent van de marktsituatie.
  • In veel bedrijven zijn er vaste barema's voor de lonen en zal je dus niet kunnen onderhandelen. Men zal je een loon voorstellen en dan is het aan jou om te kiezen of je dat aanvaardt of niet. Als het bedrijf je duidelijk maakt dat het loon vastligt, probeer dan niet nodeloos te onderhandelen.
  • Bepaal vooraf voor jezelf hoe ver je wil gaan in de onderhandelingen. Soms zal het bedrijf je een lager loon voorstellen dan wat jij wil verdienen. Het is dan belangrijk om voor jezelf uit te maken hoeveel je minimum zou willen verdienen.
  • De persoon die het gesprek voert, kan misschien zeer valabele argumenten aanhalen om een lager loon te verantwoorden, maar laat je daardoor niet misleiden en zet door als je echt vindt dat men je te weinig aanbiedt.
  • Vraag eventueel aan het einde van het gesprek nog even bedenktijd. Zo kan je thuis nog eens rustig nadenken over wat er allemaal gezegd is tijdens het gesprek en kan je een weloverwogen beslissing nemen over je loon.
  • Probeer in elk geval rustig te blijven. Je kan beter op een rustige manier zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in de job aan die voorwaarden, in plaats van dit pas achteraf te laten weten. Zo laat je ruimte voor dialoog en kan je eventueel nog onderhandelen over je loon.
  • Als men je echt het loon niet kan aanbieden dat je wenst, probeer dan te onderhandelen over eventuele andere voordelen. Die kunnen een lager loon compenseren.
  • Hou rekening met de extralegale voordelen die het bedrijf aanbiedt. Het is niet alleen het nettoloon dat telt, ook een eventuele bedrijfswagen, gsm, hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques,...
  • Voor starters is het niet altijd mogelijk om te onderhandelen over hun loon omdat ze nog zullen moeten bewijzen wat ze kunnen. Probeer niet te hard te onderhandelen voor je eerste job, maar zorg er wel voor dat je tevreden bent met hetgeen men je aanbiedt. Je eerste loon zal waarschijnlijk nog herzien worden als je wat meer ervaring hebt opgedaan.
 

Verwante artikels

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Hoe HR-professionals over hun eigen salaris kunnen onderhandelen

HR-professionals hebben een goed beeld van de gangbare salarissen in de markt en weten als geen ander hoe je over je loon moet onderhandelen. Maar als het over hun eigen loon gaat, wordt dat al wat moeilijker. Welke argumenten kunnen HR-specialisten gebruiken om een hoger loon te verantwoorden?

Lees het artikel

Wat doe je met je eerste salaris?

CPIMAGE:28817|eerste salaris

Als je net afgestudeerd bent en je begint te werken, mag je je binnenkort aan je eerste salaris verwachten! Spannend! Als student moet je elke maand je best doen om rond te komen en plots heb je een volledig salaris. Maar wat doe je daar nu mee? StepStone geeft je tips.

Lees het artikel

Loon: Wat als je collega meer verdient dan jij?

CPIMAGE:27307|loon

Vermoed je dat je collega meer verdient dan jij, en heb je het daar moeilijk mee? StepStone zocht uit wat je hieraan kan doen. Lees onze tips.

Lees het artikel

Mag je met je collega’s over je loon praten?

CPIMAGE:27208|loon collega's

Een onderzoek van StepStone toonde aan dat het merendeel van de werknemers in Europa (74%) niet over hun loon praat met hun collega's. Doen ze hier goed aan? Of zou het beter zijn te weten hoeveel hun collega's verdienen?

Lees het artikel

StepStone_CV_NL
StepStone_CV_NL
StepStone_Newsletter_NL
Loading...