Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

De ecocheque verdwijnt: wat zijn de gevolgen?

Ecocheque
Onlangs werd beslist de ecocheques te laten verdwijnen. Reden: te veel administratieve rompslomp en te hoge kosten. Maar wat zijn de gevolgen voor werknemers?
Ecocheque verdwijnt

De regeringspartijen dienen een wetsvoorstel in om zowel de papieren als de elektronische ecocheques af te schaffen. Daarmee willen ze de kosten en administratieve rompslomp voor handelaars en werkgevers beperken, maar ook voorkomen dat werknemers de cheques vergeten uit te geven. In de plaats komt er een ecovergoeding van maximaal 250 euro per jaar. Die wordt netto op je rekening gestort, zonder dat je werkgever er belastingen of sociale lasten op hoeft te betalen.

Wat zijn de gevolgen?

De bedoeling van de ecocheques was om mensen te stimuleren het extra budget te besteden aan groene of duurzame producten. Met de ecovergoeding - die in feite helemaal niet meer 'eco' is - doe je wat je zelf wilt. Voor werkgevers blijft het echter een fiscaal interessante vergoeding, die ze kunnen uitkeren als een soort netto bonus. Zo wil de regering werkgevers stimuleren om de vergoeding te blijven uitkeren.LEES OOK: 'Ontslag: wat zijn mijn rechten en plichten?'


Vanaf wanneer?

Vanaf 1 januari 2018 wordt het bedrag van de cheque rechtstreeks op je rekening gestort.

En de maaltijdcheques?

Hoewel er stemmen opgaan om ook het systeem van maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door een nettovergoeding, blijven elektronische en papieren maaltijdcheques voorlopig wel bestaan.


Bron: deredactie.beIs je zoektocht naar een nieuwe job nog niet voorbij? Hier heb je alvast opties in marketing, human resources, financiën, sales, ICT en engineering.

Verwante artikels

Overgekwalificeerd? Zo krijg je toch de job

CPIMAGE:37706|overgekwalificeerd

Solliciteer je voor een job maar blijkt dat je een te hoog diploma hebt of dat je over ‘te veel’ ervaring beschikt? Dan kunnen recruiters jou al snel bestempelen als ‘overgekwalificeerd’. Zo’n situatie vraagt om een specifieke aanpak.

Lees het artikel

Slecht geheugen? Het is de schuld van het internet …

CPIMAGE:34169|1015_V2_article_image2

Soms bel je een collega wel vijf keer per dag op en toch ken je zijn of haar telefoonnummer niet uit het hoofd. En hoewel je dagelijks mailt met die ene klant, weet je plots niet meer zeker of zijn e-mailadres nu eindigt op .com of .be. Geen paniek, want het wil niet zeggen dat je hersenen hun werk niet meer doen. Ze doen dat werk alleen op een andere manier. En dat is allemaal de schuld van het internet.

Lees het artikel

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Steeds meer Belgen ontevreden over hun werk

CPIMAGE:34140|0915_V4_article_image1

Steeds meer werknemers in ons land zijn ontevreden over hun job. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx jaarlijks uitvoert naar de tevredenheid van Belgische werknemers. Die dalende trend zou weleens problematisch kunnen worden. Want de afnemende tevredenheid hangt samen met een dalend energiepeil, wat onder andere tot meer stress en andere gezondheidsproblemen kan leiden. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

Lees het artikel

Waarom het oké is om tevreden te zijn met een ‘gewone’ job

CPIMAGE:34047|Work Life evenwicht

De drang om te presteren zit ingebakken in onze samenleving en bepaalt bij veel mensen ook de manier waarop ze denken over werk. Een job waarin je niét het onderste uit de kan haalt, dat is simpelweg geen optie. Of toch? Want volgens neurowetenschapper Jeroen Van Baar maakt dat voortdurende presteren om te presteren ons niet gelukkiger, wel integendeel.

Lees het artikel

Loading...