Jobs zoeken
(Functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

5 tips om een goede indruk te maken op het werk

goede indruk

Of het nu op je eerste werkdag is, de eerste werkdag van je nieuwe baas of een belangrijke bespreking met een klant... Het is belangrijk dat je een goede indruk maakt. Maar hoe doe je dat nu? Wij geven enkele tips die je kunnen helpen.

Pas je communicatiestijl aan

De eerste indruk die je nalaat, is vaak bepalend voor je verdere contact met die persoon. Let daarom goed op je toon en op wat je zegt. Als je gaat solliciteren, kan je maar beter beleefd en vriendelijk zijn en de interviewer met 'u' aanspreken, tenzij hij/zij zegt dat je hem/haar bij de voornaam mag noemen. Ook klanten en topmanagers op het werk spreek je best met 'u' aan, tenzij ze het anders willen. Ook als het gesprek minder aangenaam verloopt en je het niet goed kan vinden met je gesprekspartner, is het heel belangrijk om beleefd en rustig te blijven. Je zal zien dat het gesprek dan veel vlotter verloopt en dat je gesprekspartner toch een goede indruk van je heeft.

Bereid je voor

Zowel voor sollicitatiegesprekken als voor verkoopsgesprekken of gesprekken met je manager, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. In al deze situaties heb je er namelijk alle belang bij om een goede indruk na te laten. Probeer na te denken over welke punten er naar boven kunnen komen tijdens het gesprek. Bedenk antwoorden op vragen die kunnen gesteld worden en zorg dat je zoveel mogelijk informatie hebt voor het uitvoeren van je job.

Draag de juiste kledij

Ook je uiterlijk is belangrijk om een goede indruk te maken op het werk. Zorg dat je kledij is aangepast aan de omstandigheden. Een verzorgd uiterlijk zal een goede indruk nalaten bij je gesprekspartner. Draag dus verzorgde kledij, poets je schoenen en zorg dat je kapsel er verzorgd uitziet. Zorg er ook voor dat je je goed voelt in wat je draagt. Dan zal je sowieso meer zelfverzekerd overkomen en zo zal je een goede indruk nalaten op het werk.

Toon interesse in de anderen

Het is belangrijk om interesse te tonen in je (toekomstige) collega's zonder te opdringerig over te komen. Overlaad hen niet met vragen, maar probeer elkaar op een rustige manier te leren kennen. Door je interesse te tonen in wat je collega's doen, zal het contact met hen vlotter verlopen en laat je ook een goede indruk na.

Blijf jezelf

Probeer je op het werk niet anders voor te doen dan je bent, wat er ook gebeurt. Het is belangrijk om in alle omstandigheden jezelf te blijven. Je kan je bij een eerste contact met een persoon wat gereserveerd opstellen, maar doe je zeker niet anders voor dan je bent, het zal toch niet natuurlijk overkomen. Je kan alleen een goede indruk nalaten bij iemand als je echt jezelf bent.
 

Verwante artikels

Veranderingen in het bedrijf... Hoe reageer je?

CPIMAGE:31153|veranderingen bedrijf

Het bedrijf waar je werkt gaat herstructureren, je krijgt een nieuwe manager die het kaf van het koren moet scheiden, en jij hebt geen idee wat je te wachten staat. Werken in onzekerheid, niemand vindt het leuk. En toch is het niet verstandig om dan maar bij de pakken te blijven zitten.

Lees het artikel

Hoe leer je je baas beter te begrijpen?

CPIMAGE:31112|baas begrijpen

Je manager stelde je een vraag, maar is niet helemaal tevreden met jouw antwoord. Of hij gaf je een nogal vage opdracht, en jij vraagt je af wat hij precies van je verwacht. Iedereen vindt het wel eens moeilijk om zijn baas goed te begrijpen. Zo kom je te weten wat hij of zij van je verwacht.

Lees het artikel

Hoe ga je om met een jaloerse collega?

CPIMAGE:31015|jaloerse collega

Als je promotie maakt of een goede band hebt met de baas, kunnen je collega’s jaloers worden op jou. Dat is niet zo’n groot probleem als het alleen maar zorgt voor een occasionele jaloerse blik. Zo ga je om met jaloezie.

Lees het artikel

Lost in translation: afkortingen op de werkvloer

CPIMAGE:31002|afkortingen

Werkdag één, mail één: of je die presentatie even kan nalezen en ASAP terugbezorgen aan je manager. Of minstens EOB. Huh? En je was al zo zenuwachtig! Om je die gêne te besparen, vind je hieronder de StepStone acroniemengids voor het bedrijfsleven.

Lees het artikel

Collega’s op Facebook, een goed idee?

CPIMAGE:30962|collega's Facebook

Over het algemeen hou je werk en privé graag gescheiden. Maar wat doe je met de vriendschapsverzoeken van collega’s op Facebook? Zo ga je ermee om.

Lees het artikel

Hoe kan StepStone mij helpen?

Wil je gevonden worden door bedrijven, of wil je gewoon sneller kunnen solliciteren?

Maak dan nu een StepStone CV aan

Wil je de nieuwste jobs die aan je profiel beantwoorden per e-mail toegestuurd krijgen?

Maak dan nu een Job Agent aan

Bookmark & Share
Deze pagina printen

Pagina Printen